Nu har vi stängt anmälan!
Datum/Tid
Datum - 2022-04-06 - 2022-04-07
09:30 - 15:00
Stadsbyggnadsdagarna 2022 på plats i Göteborg är en fortsättning på den populära digitala Stadsbyggnadsdagen 2021.
Sveriges Stadsbyggare, Göteborgs Stad, Svensk Försäkring och Svenskt Vatten har tillsammans byggt vidare på detta relevanta tema. Göteborg, världens bästa stad när det regnar, kommer att guida oss runt i staden för att titta på konkreta och kreativa lösningar för hur vattnet som når oss på olika sätt tas omhand.
Sarit Monastyrski kommer även i Göteborg att lotsa deltagarna genom programmet som innehåller föredrag med utblickar mot världen, myndigheters klimatanpassningsarbete och praktiska erfarenheter från Sveriges kommuner. Översvämningsrisker i stadsbyggnad är komplext och därför lyfter vi denna fråga utifrån flera ansvarsområden såsom beredskap, vattenförvaltning, försäkring, infrastruktur och arkitektur. Det kommer också finnas utrymme för diskussioner såväl under konferensen som i pauser, vid utflykter och under middag.
Välkommen till konferensen som ger dig inspiration, fördjupade kunskaper om vatten i staden – från strategisk nivå till konkreta lösningar!
Föreningen Sveriges Stadsbyggare och Göteborgs Stad
För dig som anländer till Göteborg kvällen innan erbjuds kvällsmingel hos
Kretslopp och vatten.
För dig som anländer till konferens kvällen innan start, hälsar Kretslopp och vatten dig välkommen till sitt kontor i Göteborg. Där får du träffa branschkollegor från hela landet och ta del av en kortare visning av vårt nybyggda kreativa kontor med blå-gröna lösningar. Kretslopp och vatten bjuder på lättare tilltugg och dryck. Bussen, som tar 10 min, avgår från Hotell Post kl. 17.30 och tar dig tillbaka kl. 19.15.
Föreningen Sveriges Stadsbyggare hälsar välkommen.
Moderator: Sarit Monastyrski
Göteborgs stad välkomnar och introducerar konferensens tema.
Andreas Serverinsson, Avdelningschef
Marianne Erlandsson, förvaltningsdirektör
Jens Thoms Ivarsson, Creative Director från Kretslopp och vatten
Henrik Kant. Stadsbyggnadsdirektör, Stadsbyggnadskontoret
Åse Johannessen inleder med en internationell klimat anpassningsrevy och Henrik Aspegren reflekterar över vad vi kan använda oss av i Sverige.
Åse Johannessen, PhD Program Officer, Water Facilitator , Water Adaptation Community, Global Center on Adaptation
Henrik Aspegren, 2VD, Sweden water research
Pär Dalheim leder ett samtal om myndigheternas roll i det framtida klimatsanpassningsarbete med representanter från Boverket, MSB, SMHI och Trafikverket.
Modereras av Pär Dalheim, VD Svenskt Vatten,
Robert Johanesson. Uppdragsägare klimat, Boverket
Malin Lind, Nationell samordnare klimatanpassning, Trafikverket
Camilla Asp, Överdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Elin Fridahl, Verksamhetssamordnare vid SMHI
Hur väl stämmer kommunens teoretiska styrdokument in på verklighetens skyfall? I Gävle skyddade inte kommunens VA-Strategi, VA-Översikt, VA-Plan, Risk och Sårbarhetsanalys, Dagvattenpolicy och miljöstrategiskt program mot det ”1000 års” regn som inträffade sommaren 2021.
Magnus Westerstrand
Vattensamordnare, Gävle Kommun
Stadsplaneringen och byggnaders utformning behöver förändras genom klimatförändringarna. Hur behöver man tänka för att även i framtiden kunna teckna försäkring?
Staffan Moberg, Jurist, Svensk Försäkring
Göteborg presenterar hur man arbetar med klimatanpassning med fokus på vatten och de tre alternativa studiebesöken. Du väljer ett av studiebesöken när du anmäler dig.
Lena Blom, Strateg, FoU ansvarig, Kretslopp och vatten, Göteborg Stad och adjungerad professor, Chalmers tillsammans med representanter för Kretslopp och vatten, stadsbyggadskontoret samt Gryaab
Studiebesök 1
Centrala Göteborg ligger i ett utsatt läge för stigande havsnivåer, höga flöden i Göta älv och anslutande vattendrag och vid skyfall. Staden arbetar för att skapa en robust stad som fungerar även vid extrema väder genom att planera för högvattenskydd längs med vattendragen och skyfallsåtgärder.
På en båttur längs med älven får ni höra om arbetet med högvattenskydd, yttre stormbarriärer, skyfallsåtgärder och anpassning av dagvattennätet till ett framtida klimat
Studiebesök 2
Ryaverket är en av Nordens största avloppsreningsverk. Detta besök blir en berättelse om hur ett av Nordens största avloppsreningsverk fungerar och hur det påverkas av stadsplaneringen.
Studiebesök 3
Lindholmen är en del av Nordens största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden. Detta besök blir en promenad i stadens nygamla stadsdel med stopp vid ett par intressanta exploateringsprojekt där staden arbetat mycket med dagvatten- och skyfallsfrågor.
Moderator: Sarit Monastyrski
Med insikt från de globala klimatförhandlingarna berättar Andreas Gyllenhammar om det aktuella läget i klimatomställningen. Vilka aktörer driver och vilka bromsar? Vilka överenskommelser kommer böja utsläppskurvorna nedåt och hur mycket?
Andreas Gyllenhammar, klimatanalytiker och hållbarhetschef SWECO
Hur gör vi för att på bästa sätt kombinera dagvatten, hårdgjorda ytor och grön infrastruktur samtidigt som vi skapar attraktiva gaturum?
Kent Fridell, specialist i Blågröngrå system, Edge
Länsstyrelsen har sedan 2009 uppdraget att ta fram Riskhanteringsplaner enligt EU´s Översvämningsdirektiv för områden med betydande översvämningsrisk. Under detta pass redovisar länsstyrelsen sina erfarenheter av att ta fram planer för riskområdena och nyttan av dessa i Västra Götaland.
Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland
Ett samtal med deltagare från IVA, Havs- och vattenmyndigheten samt Svenskt Vatten om hur stadens förvaltning av vatten kan förbättras, samordnas och utvecklas. Frågor runt utmaningar såsom ansvar och finansiering tas upp. Med målet att genomförandet av klimatanpassningen ska skydda och stärka både ekosystem och ekosystemtjänster samt bidra till ekonomisk och social utveckling.
Modereras av Lena Blom, Strateg, Forskning och utvecklingsledare och Kretslopp och vatten, Göteborg stad och adjungerad professor, Chalmers
Staffan Eriksson, Enhetschef Teknik och Samhälle
Björn Sjöberg, Verksamhetsstrateg, Havs- och vattenmyndigheten
Mikael Larsson, Chef vattentjänstenheten, Svenskt Vatten
Planera samhället nära vatten har sina fördelar men även nackdelar i ett föränderligt klimat. Då kan planering i en annan riktning säkra samhället och samtidigt lämna plats för vattnet.
Gunnel Göransson, Forskare, SGI, avdelningen för Klimatanpassning
Ett föredrag om vikten av samspelet mellan klimatanpassning och beredskap. Om att klimatanpassa på kort och lång sikt, ur både kommunalt perspektiv och räddningstjänstens.
Sofie Eriksson
Beredskapssamordnare, Medelpads Räddningstjänstförbund
Köpenhamn har sedan tusenårsregnet 2011 arbetat med klimatanpassning och med fokus på grönblåa lösningar för att hantera skyfall och stigande havsnivåer. Vilka olika lösningar finns nu genomförda i stadsmiljön?
Tina Saaby, Arkitekt Fd Parkchef Köpenhamn
Moderator och Föreningen Sveriges Stadsbyggare
Tid och plats
Den 6 – 7 april 2022 i Göteborg
Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10, 411 03 Göteborg
Tel. 031-61 90 00
Avgift
Medlemmar 6 400 kr
Icke medlemmar 7 600 kr
Medlemmar under 30 år samt pensionär 3 200 kr
Alla priser är exklusive moms.
Du kan välja att delta 1 dag, då får du 30 % rabatt på avgiften.
Vill Du bli medlem
I medlemsavgiften som är 300 kr, ingår bl a en prenumeration på föreningens tidskrift Stadsbyggnad.
Bli medlem först under fliken ”Bli medlem” och gå sen vidare med din anmälan till konferensen.
Anmälan
Anmälan görs online senast den 18 mars 2022.
För att komma till anmälningslänken.
Betalning
Betalning av konferensavgiften sker via faktura före konferensen.
Hotell
Vi har reserverat ett antal rum på Clarion Hotel Post, först till kvarn gäller.
Bokning och betalning sker till hoellet.
Logi bokas via e-post: reservations.post@choice.se
alt tel. 031-61 90 00.
Ange följande vid bokning av logi:
Bokningsnummer: 2099GR052
Namn
Ankomstdatum samt antal nätter
För betalning med faktura lämna även fullständig fakturaadress och GLN nummer.
Clarion Post erbjuder endast fakturering för belopp över 5 000 kr.
Avanmälan
Anmälan är bindande från och med 4 mas men kan överlåtas på annan person inom organisationen. Avanmälan görs skriftligt till konferens@sverigesstadsbyggare.se
Information
Frågor om konferensens innehåll besvaras av Malin Rizell, e-post: malin.rizell@ekologigruppen.se
Övrig information:
Kansliet Föreningen Sveriges Stadsbyggare, e-post: konferens@sverigesstadsbyggare.se