Växjö – trästaden mitt i Småland

Växjö – trästaden mitt i Småland

Växjö ligger mitt i Småland och är en stad omringad av skogar och sjöar – en region som kännetecknas av entreprenörskap med lång och gedigen tradition inom det småskaliga träbyggandet. 

Startskottet för det strategiska arbetet med träbyggnation inom Växjö kommun gick i början av 1990-talet. Det var i samband med att det nära 100-åriga förbudet mot att använda trä i bärande stommar för hus högre än två våningar avskaffades – ett förbud som föranletts av de stora stadsbränderna i Sverige
i slutet av 1800-talet.

I samband med att förbudet avskaffades (1994) öppnades det upp en ny marknad för avancerat träbyggeri och träarkitektur.  Växjö kommun var modiga och 1995 var man först i Sverige med att bygga tre moderna femvåningshus i trästomme. Fastigheten Välludden som ligger på området Välle Broar byggdes som ett demonstrationsprojekt för att utveckla träbyggnadstekniken efter ändringarna som skett i regelverket.

2004 antog regeringen en nationell strategi för att göra det enklare att bygga hus i trä. Redan året efter antog Växjö kommun policyn ”Mer trä i byggandet” för att på lokal nivå, tillsammans med forskning och näringsliv, verka för att utveckla användningen av trä i byggandet. Det bestämdes att Välle Broar skulle bli ett område där den moderna trästaden skulle byggas. Välle Broar är än idag en av Sveriges största satsningar på att bygga trähus.

Växjö kommun hade flera motiv till att engagera sig i träbyggandet:

Som centrum i en skogs- och träindustriregion kunde Växjö kommun bidra till att näringen utvecklades även för de minde kommunerna i regionen

Ett modernt och industriellt träbyggande skulle sätta Växjö kommun på kartan

Det låg helt i linje med Växjö kommuns miljöengagemang

Växjö universitet (nuvarande Linnéuniversitetet) som har trä som ett viktigt tema skulle få en starkare relation och Triple Helix-effekt*

Kommunen var en stor byggherre och förvaltare och hade ett starkt intresse att pressa byggkostnaderna

Träbyggnadsstrategi utvecklar träbyggandet

Växjö kommun har olika tillvägagångsätt för att driva och utveckla träbyggandet. Ett viktigt verktyg är bland annat den träbyggnadsstrategi som kommunen har tagit fram för att få fler att bygga i trä, såväl kommunens bolag som byggindustrin i övrigt. 2015 var målet att 25 procent av alla nya hus som byggs av kommunkoncernen (förvaltningar och bolag) ska vara byggda i trä. Sedan 2021 ska andelen vara 50 procent. Från 2020 krävs även någon form av klimatdeklaration.

– En ambition med Växjö kommuns träbyggnadsstrategi är att sätta träbyggande i fokus. Detta för att bidra till ökad kompetensutveckling och möjliggöra en mer miljömässigt hållbar byggprocess och stimulera vårt lokala näringsliv, säger Fredrik Lindblad, vd på Växjö Linnaeus Science Park inom Växjö kommun.

Träbyggnadsstrategin stödjer Växjö kommuns hållbarhets- och klimatarbete samt den forskning som bedrivs på området, främst vid Linnéuniversitetet. Strategin stimulerar och stödjer även näringslivets initiativ för att öka den industriella produktionen och skapa ett effektivare byggande.

Växjö kommuns fastighetsbolag utgör en stor och viktig del av byggandet i kommunen och här är det viktigt med ett engagemang och intresse för att utveckla och stärka träbyggandet. Kommunen vill föra ett aktivt markanvisningsarbete för att öka träbyggandet och som markägare kan kommunen också styra och ställa krav på vad som produceras och till vilken kvalitet.

– Genom att skapa områden där hela eller delar av marken vigs åt träbyggande skapar vi unika plattformar för kunskapsdelning och samverkan. Men det vassaste verktyget för att lyckas är samarbeten mellan kommunkoncernens bolag, universitet, föreningar, stiftelser och vårt näringsliv. Tillsammans driver vi träbyggandet framåt, säger Olivia Thim, fastighetsstrateg på fastighetsbolaget Vöfab inom Växjö kommun.

Växjö kommun verkar för en långsiktig uppföljning av träbyggnadsprojekt. Detta för att öka kvaliteten samt lära av varandra inom kommunkoncernen men också av den kompetens som finns inom akademin och näringslivet. Det möjliggör för träindustrin att växa samtidigt som det stimulerar nyföre-
tagande och nyetableringar.

I nästa version av träbyggnadsstrategin kommer hållbart byggande att ta mer plats och beskrivas som en självklar förutsättning för ett hållbart samhälle – ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Mer konkret handlar det om att etablera en ny helhetssyn och ett livscykelperspektiv där man verkar för
att hela byggprocessen ska uppvisa låga klimatutsläpp – från resursutvinning, tillverkning och brukande till rivning och avfallshantering av byggnader och bostäder.

Träbyggnadsstrategin i praktiken

Följande områden har med avstamp i träbyggnadsstrategin utvecklats till träbyggnadsområden genom åren:

λ Välle Broar ligger i södra delen av Växjö och är en av Sveriges största satsningar på att bygga i trä. Det är också ett forskningsprojekt i samarbete med Linnéuniversitetet, träindustrin och skogskoncernen Södra. Här byggs det bostäder av olika slag, bland annat studentbostäder.

λ Torparängen ligger också i södra delen av Växjö och här har det skapats en träbyggnadsarena. Linnéuniversitetet har, i ett forskningsprojekt, studerat hela processen – från planering till färdig byggnation.

λ Bäckaslöv är ett av Växjö kommuns största stadsutvecklingsprojekt där samtliga områden utvecklas utifrån flera hållbarhetsaspekter, däribland träbyggnation.

Utöver dessa träbyggnadsområden har Växjös nya stations- och kommunhus som stod klart 2021 byggts helt i trä. Det
har även broarna som binder samman det nya stations- och kommunhuset med stadsdelen Söder. Nyligen mottog stations- och kommunhuset ett internationellt pris för sin träarkitektur.

I Växjö fortsätter träet att vara en grundläggande och betydelse- full del av stadens och kommunens identitet – dess historia, kultur och framtid. Här är träet inte bara ett material utan också en symbol för hållbarhet, förvaltning av naturresurser och respekt för det lokala arbetet.

Växjö kommun har höga ambitioner inom hållbarhet och det är genom vårt hållbarhetsprogram Hållbara Växjö 2030 som kommunen tar spjärn mot sin vision.

– Den framtida utvecklingen inom hållbart byggande är komplex och kräver en tydlig strategi. Det behövs ökad kunskap, tydliga mål och en gemensam förståelse för vad hållbart byggande innebär för både näringslivet och samhället, säger Fredrik Lindblad, vd på Växjö Linnaeus Science Park inom Växjö kommun.

I nästa version av träbyggnadsstrategin kommer hållbart byggande att ta mer plats och beskrivas som en självklar för- utsättning för ett hållbart samhälle – ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Mer konkret handlar det om att etablera en ny helhetssyn och ett livscykelperspektiv där man verkar för att hela byggprocessen ska uppvisa låga klimatutsläpp – från resursutvinning, tillverkning och brukande till rivning och avfallshantering av byggnader och bostäder.

Text: Olivia Thim, fastighetsstrateg på fastighetsbolaget Vöfab inom Växjö kommun

Detta innehåll är bara åtkomligt för registrerade medlemmar. Om du är medlem, var god logga in. Vill du bli medlem? Registrera dig här nedan.

Inloggning för befintliga användare
   
Ny användarregistrering
*Obligatoriskt fält