Kvalitativ och hållbar stadsutveckling i Stockholm

Stadsutveckling Stockholm

Kvalitativ och hållbar stadsutveckling i Stockholm

Som Sveriges huvudstad och en av Europas snabbast växande städer är stadsutveckling i Stockholm en central fråga för att möta framtidens behov. Stockholm är en stad i ständig förändring och har höga ambitioner när det gäller kvalitet och hållbarhet i den byggda miljön. Stadsbyggandet är ett kraftfullt verktyg för att styra utvecklingen mot hållbarhet och skapa en god livsmiljö med hög kvalitet och arkitektur.

En stad med unika förutsättningar

Stockholm är en särpräglad stad, med karaktärsdrag som är tidlösa. Det gamla skärgårdslandskapet, med vattnet, öarna, topografin och grönskan samverkar med den byggda miljön och skapar en helhetsupplevelse av Stockholm. Vattenområdena, såsom Mälaren och Östersjön, skiljer stadsdelarna åt och ger staden ett unikt landskap samt en särskild urban struktur. Det påverkar hur staden planeras, och med fokus på att skapa attraktiva, funktionella och hållbara lösningar, värnas relationen till vattnet, naturen och kulturmiljön. 

Stadsutveckling i Stockholm – utveckla nytt och bevara

Stockholm har en stark tradition av att bevara sin historiska bebyggelse, samtidigt som staden utvecklas. Just nu växer nya, spännande områden fram, såsom Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt och ett profilerat område för hållbarhet. Här planeras minst 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser. Detta är ett bra exempel på hur staden omvandlar tidigare hamn- och industrimark till en grön och levande del av Stockholm.

Intill detta utvecklas även Gasverket, där gamla industribyggnader återbrukas och ges nya funktioner. Efter över 100 års industriverksamhet omvandlas byggnaderna till en centrummiljö med fokus på service och kultur, vilket förväntas bli ett av Stockholms mest självklara besöksmål.

Samtidigt pågår arbetet med att bevara och rusta upp stadens kulturarv. Ett exempel är upprustningen av Stadsbiblioteket vid Odenplan, som påbörjas under året. Den pampiga byggnaden, ritad av Gunnar Asplund, var vid invigningen 1928 Europas – och möjligen världens – mest moderna och tillgängliga bibliotek. Idag är biblioteket en omtyckt mötesplats som årligen besöks av över en miljon personer. För att bibehålla funktionaliteten som en tillgänglig mötesplats rustas både tekniska installationer och lokaler för att möta samtidens behov.

Kunskapsunderlag, verktyg och strategier 

Stadsutveckling är ett kraftfullt verktyg för att förbättra och utveckla stadens olika delar, men det ställer höga krav på kunskap och noggrannhet i komplexa frågor. För att säkerställa att stadens kvaliteter bibehålls och att vi lämnar ett nytt historiskt lager värt att bevara, måste vi beakta Stockholms karaktär och se till att den känns igen även i framtiden, samtidigt som staden fortsätter att utvecklas.

Som stöd i detta arbete har Stockholm tagit fram flera strategier för stadens gestaltning. Stockholms byggnadsordning fungerar som ett kunskapsunderlag för att tydliggöra helhetsbilden av staden och stärka förståelsen för Stockholms historiska framväxt och specifika karaktärsdrag. Som komplement till detta redogör Stockholms Arkitekturpolicy för olika förhållningssätt inom arkitektur och samhällsutveckling och ger konkreta riktlinjer och metodtips. Strategierna är pedagogiska och kraftfulla redskap som bidrar till att säkra hög kvalitet i stadsbyggandet.

Det handlar om att erbjuda en stad som bas för näringsliv och innovation, samt en destination för ett aktivt och levande kultur- och idrottsliv. Och att, med stor medvetenhet, utveckla staden för att säkerställa dess attraktionskraft som besöksmål. Övergripande handlar det om att skapa en stad med goda förutsättningar och rätt möjligheter för alla som bor och verkar här – idag och i framtiden. 

En kort pratstund med stadsarkitekt Torleif Falk

Att bygga stad är både komplext och utmanande, vad skulle du säga är avgörande faktorer för att lyckas utifrån ditt perspektiv? 

– En viktig utgångspunkt är att vi inte bara bygger hus – vi bygger stad. Därför är det viktigt att det vi planerar och bygger utformas med stöd i kunskap om Stockholm, om den specifika platsen med dess karaktär, förutsättningar och möjligheter.  Platsen är utgångspunkt för att formulera en arkitektonisk idé som bär och styr projektet genom hela processen. Och att bygga stad är ingen soloprestation, det vi planerar och bygger behöver ske i samverkan och dialog mellan alla inblandade aktörer.

Hur förhåller sig betydelsen av arkitektur till stadens förmåga att utvecklas hållbart och med kvalitet?  

– Arkitektur och stadsbyggnad har alltid haft en uppgift att hantera de samhällsutmaningar som uppstår, det kan vara olika klimatutmaningar eller att skapa en inkluderande stad. Arkitekturens och stadsbyggandets roll är att integrera dessa lösningar för att forma en stad att leva, bo och trivas i. 

– Ett viktigt perspektiv när det gäller hållbarhet är att planera, bygga och utveckla platser och byggnader så att dom tål förändringar, görs flerfunktionella och kan återbrukas. Det bidrar till att skapa en stad som är robust och som kan förändras och förbättras över tid. 

Vilka exempel på högkvalitativ arkitektur och stadsplanering anser du representerar Stockholm på bästa sätt idag?

– Det är roligt att se att det finns en bredd, vi ser både en hög kvalitet på vardagsarkitektur som förskolor och allmännyttans bostäder samtidigt som vi ser en arkitektur i världsklass genomförd i samverkan med bland annat näringsliv och stiftelser. 

– Slussenprojektet är unikt och samtidigt ett av våra mest ambitiösa stadsbyggnadsprojekt. Här kopplas stad och vatten ihop på ett nytt sätt, och vi skapar en modern knutpunkt som ska stå pall för framtidens klimatutmaningar — med skyfallshantering, nya gångstråk och vackra offentliga rum.

 

Text: Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad

Detta innehåll är bara åtkomligt för registrerade medlemmar. Om du är medlem, var god logga in. Vill du bli medlem? Registrera dig här nedan.

Inloggning för befintliga användare
   
Ny användarregistrering
*Obligatoriskt fält