Årets Stadsbyggare 2020 har utsetts

FSS Nyhetslogotype

Årets Stadsbyggare 2020 har utsetts

Föreningen utser årligen en person till Årets Stadsbyggare. I år har Svedalas stadsarkitekt Karin Gullberg utsetts.

– Jag är fortfarande lite omtumlad, men väldigt glad. Det känns så positivt att jag som verksam i en mindre kommun får utmärkelsen. I en mindre kommun behöver vi arbeta på ett annat sätt, det är viktigt att inse att det går att komma långt med små medel – det enkla är ofta det slående, men det kan vara svårt att komma fram till det enkla, att skala av och komma in till kärnan. Det kräver, enligt mitt sätt att se på det, att både vara envis, tänka själv, inte släppa pennan, men samtidigt kunna ha roligt tillsammans, lyssna av och bjuda in till dialog, säger Karin Gullberg.

Hon lyfter fram vikten av det platsspecifika och detaljerade i sitt arbetssätt.

– Jag är mycket för att man bjuder in och lyssnar, eftersom det är viktigt att kunna tolka platsens själ innan man gör stora förändringar och att ha respekt för de som bott länge på en plats. Det gäller också att känna av en plats med olika sinnen för att få en bra bild. Vid en omvandling är god gestaltning A och O, det småskaliga och detaljrika är betydelsefullt – det är detaljerna som gör det, en del av det gamla behöver bevaras för att behålla platsens essens. Det är en stor och komplex uppgift att arbeta med det offentliga rummet, vilket kräver lyhördhet, men samtidigt mod att våga lita på sin magkänsla, avslutar Karin Gullberg.

Juryns motivering lyder:

I sin roll som stadsarkitekt i Svedala kommun har Karin Gullberg på ett påtagligt och annorlunda sätt drivit och genomfört en lyckad stadsutveckling vad avser nybyggnadsområden och kommunala projekt. Hon har också medverkat till att förädla den befintliga stadsmiljön vad avser park- och grönområden, centrala torg och mötesplatser. Detta har skett bland annat genom en omfattande dialog med kommuninvånarna där Karin Gullbergs breda anslag och öppna sätt varit en viktig framgångsfaktor.

Genom sin speciella känsla för gestaltning har hon också skapat attraktiva utformningar av fritidsområden, samlingspunkter och offentlig utsmyckning.

För hennes insats och engagemang har styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare därför utsett Karin Gullberg till Årets Stadsbyggare 2020.

Detta innehåll är bara åtkomligt för registrerade medlemmar. Om du är medlem, var god logga in. Vill du bli medlem? Registrera dig här nedan.

Inloggning för befintliga användare
   
Ny användarregistrering
*Obligatoriskt fält