Vasst innehåll på Växjö-konferens

FSS Nyhetslogotype

Vasst innehåll på Växjö-konferens

Konferensen Sveriges Stadsbyggare 2024 som arrangerades i Växjö 16-17 september hade tema Omvandling av staden. Ett 50-tal stadsbyggare träffades för att diskutera, nätverka och ta del av flera lärorika föredrag av bland andra Xavier Matilla Ayala, Barcelonas tidigare chefsarkitekt och Alexander Ståhle, teknisk doktor och vd på Spacescape samt inte minst högaktuella exempel på pågående omvandling i Växjö både genom föredrag och stadsvandringar.

Konferensdeltagarna som samlats på Växjö Konserthus fick ta del av ett budskap från infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, KD, som redogjorde för sin syn på stadsutvecklingsarbetet ur regeringens perspektiv. Han delade in arbetet i tre teman: Attraktivitet och liv. Städer kan erbjuda goda levande miljöer inklusive levande stadskärnor samt även grönområden och goda förbindelser. Trygghet och säkerhet. Fler ska känna sig trygga i sin stadsdel, vägar framåt är blandade boendeformer, trädgårdsstäder och säkra skolvägar. Robusthet och beredskap. Vi behöver stå emot säkerhetshot och klimatförändring. Stadsutveckling kan stärka motståndskraften.

Under föredraget Reconquering the streets, Barcelona Superblocks berättade stadsplanerare och professor Xavier Matilla Ayala om detta jätteprojekt som han, som chefsarkitekt för Barcelona, under de senaste fyra åren har lett. Barcelona har med Superblocks-projektet visat att det går att genomföra en omvandling till en hälsosammare, vänligare och rättvisare stad för medborgarna. Bakgrunden till projekten är att Barcelona är en kompakt och polycentrisk stad med en stor brist på grönområden och en bilcentrerad mobilitetsmodell. Bilismen upptar över hälften av gatuutrymmet och är den största källan till luftföroreningar och buller. Superblocks har som mål att förbättra alla stadens gator och samtidigt prioritera fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Då kan var tredje gata frigöras från genomfartstrafik och omvandlas till nya ”gröna axlar”, som främjar lokala aktiviteter och sociala relationer och leder till miljömässig och social infrastruktur – ett verkligt systemskifte. Superblocks-projektet har lett till fyra nya gröna axlar genom Barcelona och fyra nya torg och visar att det går att omvandla staden enligt en ny människocentrerad stadsmodell.

Föredraget Snabb smart stadsomvandling av Alexander Ståhle, teknisk doktor och vd Spacescape, lyfte fram den globala rörelsen Tactial urbanism för omvandling av städer och stadsmiljöer med fokus på snabba smarta åtgärder och projekt inom stadsbyggnad, gator och parker. Alexander Ståhle lyfte fram att bra stadsbyggande är att vi skapar attraktivitet, platser där folk vill vara. Men det gäller att göra det på rätt sätt. Vi försöker förstå vad som skapar attraktivitet. Vi kan skapa attraktivitet som inte är så hälsosam – beteendeforskare visar att miljön påverkar våra val. Till exempel stadsmiljö utformad för bilsamhället där bilen är nödvändig gör att människors val leder till mindre rörelse. På detta och andra sätt påverkar stadsplanering hälsan. Hälsa är bra att utgå ifrån som grund för omvandling, då det inte ses som politiskt kontroversiellt. Mer gång och cykel i stället för bil skapar också platsattraktivitet. Alexander Ståhle lyfte fram att det finns en ny syn på trafik globalt sett, som förflyttar gatans utformning från trafik till platsattraktivitet. I denna förflyttning kan inte bara planerare vara med utan medborgarna behövs, fastighetsägare och företagare kan vara mer bilvänliga, men en p-plats är ingen besöksanledning – det är platsen som drar. En nyckelfråga är att bjuda in till dialog – här kommer också den taktiska urbanismen in, en metod för att testa sig fram där fullskaletest ger möjlighet för medborgarna att pröva i verkligheten. Flera exempel togs upp från Sverige, som Norrtälje, Avesta och Stockholm, men också internationellt från exempelvis Milano och New York.

Utöver detta axplock fick konferensdeltagarna ta del av flera ytterligare aktuella och lärorika föredrag.

På konferensen överräcktes i samband med den uppskattade middagen på PM & Vänner diplom till Årets Stadsbyggare 2024, Ann Legeby, professor i tillämpad Stadsbyggnad KTH och öreträdare för Årets Stadsbyggnadsprojekt 2024, Hamnbadet i Göteborg, Amelie Sandow, projektledare och Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare, både Göteborgs stad. Pristagarna föreläste också i anslutning till årsmötet. Du kan läsa mer om Ann Legeby respektive Hamnbadet i Göteborg i varsin artikel i Stadsbyggnad nr 5 som kommer ut 31 oktober.

Nästa år arrangeras Sveriges Stadsbyggare 2025 i september i Stockholm. Välkommen!

 

I anslutning till konferensen valde Föreningen Sveriges Stadsbyggares årsmöte styrelse och revisorer 2025 enligt följande:

Styrelse:

Ordförande:

Projektledare Tommie Eriksson, Ekerö. Omval 2 år. Omval som ordförande.

Vice ordförande:

Senior strateg Ingrid Persson Westberg, Malmö. Vald t o m 2025.

Ledamöter:

Avdelningschef Gata-Park Malin Lagervall, Umeå. Nyval 2 år.

Enhetschef Exploateringsförvaltningen Magnus Uhrberg, Göteborg. Omval 2 år.

Stadsingenjör Lisa Klasson, Kalmar. Omval 2 år.

Avdelningschef Gata-Park Mikael Lindholm Skellefteå. Vald t o m 2025.

Enhetschef Exploateringskontoret Birgitta Nylander, Stockholm. Vald t o m 2025.

Planeringschef Kalle Alexandersson, Kristinehamn. Nyval 2 år.

Suppleanter:

Avdelningschef Stadsbyggnadsförvaltningen Marie Holmqvist, Helsingborg. Omval 1 år.

Avdelningschef Julia Björklund Stadsbyggnadskontoret, Stockholm. Omval 1 år.

Revisorer:

Ordinarie:

Fd Samhällsbyggnadsstrateg Anders Bylund, Luleå. (sammankallande). Omval 1 år.

Fd Stadsingenjör Ulf Lademyr, Avesta. Omval 1 år.

Suppleant:

Sofi Almqvist, Stockholm. Omval 1 år.

 

 

Detta innehåll är bara åtkomligt för registrerade medlemmar. Om du är medlem, var god logga in. Vill du bli medlem? Registrera dig här nedan.

Inloggning för befintliga användare
   
Ny användarregistrering
*Obligatoriskt fält