
09 apr Stadsbyggnadsdagarna fokuserade på planering i en föränderlig tid
Stadsbyggnadsdagarna 2025 belyste flera högaktuella samhällsfrågor under det välbesökta arrangemanget i Trollhättan – i år var cirka 140 anmälda. Deltagarna fick ta del av både föreläsningar, stadsvandring, studiebesök, middag och mingel.
Magdalena Lindfeldt, ordförande för Kommittén för hållbar stadsbyggnad, rapporterar direkt efter konferensen:
– Det har varit fantastiskt bra dagar. Kul också att se att så många deltagare från västsvenska kommuner passade på att delta. Det är en styrka för Stadsbyggnadsdagarna att vi ambulerar runt i riket.
Är det något särskilt som du vill lyfta fram?
– Det var som alltid ett bra och aktuellt program. Första dagen speglades till viss del av omvärldsläget, att planera i en tid med stora förändringar. Bland annat fick vi lyssna på Carl Heath från RISE som föreläste om att leda i en föränderlig tid.
Och vad hände i övrigt under konferensdagarna?
– Vi har haft många bra rundabordssamtal och jag hoppas att många tog tillfället i akt att nätverka. Vi har fått höra många intressanta och bra föreläsningar om att planera på landsbygden och hur vi hanterar och bör hantera vår värdefulla jordbruksmark. Vi har också fått ta del av vikten av drömmar för att nå mål samt det positiva med medskapande processer och att skapa tillsammans, säger Magdalena Lindfeldt.
Något ytterligare du vill säga om årets konferens?
– Som alltid vill jag tacka vår värdkommun Trollhättan, som förutom att de bjöd mycket på sig själva har bjudit på att visa sitt arbete – inte minst under studiebesöken; Vårvik, Nya Slussarna och Lekplatsstaden. Apropå det tunga omvärldsläget vill jag också nämna Trollhättans kommuns inspirerande förhållningssätt, extra viktigt när läget är mer akut: KBK, kör, bara kör. Det genomsyrar delar av arbetet i Trollhättan, befriande och tydligt att Trollhättan har kommit långt på det.
Kan du säga något redan nu om nästa års konferens?
– Vi kommer att vara i Lund under Stadsbyggnadsdagarna 2026. Datum och tema återkommer vi med, bland annat efter att ha tagit del av årets deltagares enkätsvar med inspel inför nästa år.
Under Stadsbyggnadsdagarna 2025 i Trollhättan, som arrangerades av Föreningen Sveriges Stadsbyggares Kommitté för hållbar stadsbyggnad tillsammans med Trollhättans kommun, låg fokus på hur stadens och landsbygdens respektive styrkor kan komma till nytta i planeringen av det trygga samhället. På konferensen presenterades hur olika myndigheter jobbar med beredskapsfrågor och hur det kan komma att påverka samhällsbyggnadsprocessen. Forskare förmedlade sina studier kring landsbygdsfrågor varvat med inspirerande exempel gällande hållbar landsbygdsutveckling och hur staden kan bli mer trygg och hållbar genom olika initiativ. Deltagarna fick också titta närmare på aktuella utvecklingsprojekt i Trollhättan genom spännande studiebesök.
Föredrag och studiebesök under Stadsbyggnadsdagarna 2025
Föredrag:
Leda och organisera i turbulenta tider
I turbulenta tider ökar behovet av att leda och organisera för förnyelse, där digital
resiliens får allt större betydelse. Carl Heath belyser hur man kan navigera vår tids komplexitet för att möta samtidens utmaningar och möjligheter.
Carl Heath, Senior Researcher, RISE – Research Institutes of Sweden
Hur värnar vi om vårt kulturarv vid en kris?
När förändringar sker allt snabbare är den historiska förankringen särskilt viktig för att värna om den gemensamma identiteten.
Men hur skyddar vi värdefulla kulturmiljöervid kris eller krig?
Mats Herklint, Länsantikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland
Totalförsvarshänsyn i samhällsplaneringen
– vad, varför och hur?
Det säkerhetspolitiska läget i Sverige är allvarligt och totalförsvarsplaneringen pågår för fullt. Samhällsplaneringens processer behöver beakta krigets krav i den allmänna intresseavvägningen.
Emelie Dronsfield, samhällsplanerare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Livsmedelsförsörjning i ett nationellt perspektiv
Hur planerar vi för ett långsiktigt robust samhälle och hur väger vi behovet av
jordbruksmark mot andra mål, värden och hänsyn som också är av nationell betydelse?
Christel Cederberg, Bitr. Prof, Institutionen för Rymd-, Geo- och Miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola
Lokalisering av bebyggelse med hänsyn till jordbruksmark
Torun Andersson berättar om hur man praktiskt kan gå tillväga genom analyser på olika nivå, från regional till lokal. Pelle Tengö berättar om Vingåkers erfarenheter.
Torun Andersson, samhällsplanerare, Sweco
Pelle Tengö, översiktsplanerare, Vingåkers kommun
Låt oss prata landsbygd!
De som bor på en plats kan sitt område bäst. I fördjupad översiktsplan för Trollhättans landsbygder och småtätorter har fokus lagts på medborgardialoger.
Emelié Hassel, planeringsarkitekt, Trollhättans stad
Skogsnäs – en by av drömmar
En levande landsbygd drivs även i hög grad av privata initiativ.
Sarah och Göran Mårskog berättar om femtio års erfarenhet av att
bygga upp ett kooperativt och hållbart lokalsamhälle.
Sarah Mårskog, designer, och Göran Mårskog, psykoterapeut, Brännans Stiftelse/Skogsnäs ekonomiska förening
Bygatan ur ett geografiskt helhetsperspektiv
Utifrån pågående forskning diskuterar Nils Björling kring att hantera utmaningar som orsakas av ojämn geografisk utveckling.
Nils Björling, Universitetslektor i Stadsbyggnad,Chalmers tekniska högskolan
Att möjliggöra för social gemenskap och småskalig odling i den täta staden
Med erfarenheter från projekt i Malmö beskrivs om hur en tidigare ödetomt kan
skapa grogrund både för social gemenskap och odling.
Sara Stiber, Verksamhetsledare, samt Johan Nordström, landskapsarkitekt, Växtvärket
Att planera långsiktigt för en attraktiv stad i samexistens med Försvarsmakten
Hur förenar man, utifrån ett kommunalt perspektiv, hänsyn till Försvarsmaktens
verksamhet med andra behov för en hållbar utveckling?
Christina Lagneby, översiktsplanerare i Linköpings kommun
Att bygga tillsammans
Egnahem och idéburet byggande som en del av framtidens bostadsförsörjning
Tinna Harling, arkitekt och ordförande Egnahemsfabriken
Studiebesök:
I år fanns fyra intressanta studiebesök att välja mellan under guidning av Trollhättans kommun.
- Vårvik – en ny stadsdel växer fram
Vårvik har planerats med höga hållbarhetsambitioner och är nu mitt i genomförandet.
Besök Trollhättans nya stadsdel Vårvik! Hör om hur platsens unika historia, förutsättningar och hållbarhetsambitioner har påverkat utformningen av detaljplaner och gestaltning hela vägen till ner materialval, växtlighet och belysning. Vi tar oss med buss till Vårviks kronjuvel Filfabriken. Malin Nyberg, VD, Trollhättan Exploatering, Johanna Berg Meneghini, Planarkitekt, Trollhättans Stad och Lovisa Svensson, kommunikatör, Kraftstaden Fastigheter berättar om utvecklingen av Vårvik och de utmaningar som projektet mött. Därefter följer en promenad för att uppleva den framväxande stadsdelen. När vi tar oss tillbaka till fots genom staden får vi en glimt av andra aktuella utvecklingsprojekt. Promenaden på Vårvik och tillbaka till Folkets Hus är cirka 2,5 kilometer.
- Vårvik – utveckling med hänsyn till kulturmiljö
I detta besök av Vårvik fokuserar vi på de intressanta utmaningarna med att ta vara på områdets kulturmiljö, för att stärka områdets identitet.
Vad är möjligt att bevara när en ny stadsdel tar form? Hur mycket får stadens historia kosta? I Trollhättans nya stadsdel Vårvik, skyddad av riksintresse för kulturmiljö, har ambitionsnivån varit hög och gränsdragningen många gånger utmanande. Stadsarkitekt Elin Larsson och bygglovsarkitekt Camilla Johansson berättar och guidar på plats tillsammans med Sven Olof Ahlberg, bebyggelseantikvarie Kulturbyggnadsbyrån och Tobias Björk, projektledare på Texab, om processen från planarbetet till vårt pågående samverkansarbete med byggherren som utvecklar en av stadens tyngsta kulturhistoriska platser. Under promenaden till Vårvik passerar vi flera aktuella utvecklingsprojekt. Promenaden till och runt på Vårvik är cirka 2 kilometer. Därefter tar vi oss med buss tillbaka till Folkets Hus.
- Nästa generations slussar i Trollhättan
Fall- och slussområdet, som är en del av Trollhättans själ, har både en intressant historia och spektakulär framtida utveckling.
Följ med till Trollhättans fall- och slussområde och få en inblick i framtiden och en tillbakablick i historien om var det moderna Trollhättan har sin början. Vi tar oss med buss genom fall- och kanalområdet söderut där vi besöker äldre och nuvarande slussleder. Därefter tar vi oss till fots till platsen där det planeras för nästa generations slussar. Genom naturreservat och byggnadsminne ska en ny slusstrappa anläggas för att framtidssäkra farleden genom Trollhättan där fartygen lyfts mer än 30 meter för vidare färd mot Vänern. Promenaden är cirka 1,5 kilometer och sker bitvis på ej tillgänglighetsanpassade stigar.
- Lekplatsstaden
Stadsvandring bland Trollhättans temalekplatser och centrala utvecklingsprojekt.
Häng med på en stadsvandring till ”Lekplatsstaden Trollhättan”, en mångårig satsning som satt Trollhättan på kartan för barnfamiljer och blivit en ny reseanledning till staden. Susanna Wallin och Daniel Mesa Moreno, projektledare på gata-/parkkontoret, guidar oss till några av Trollhättans Temalekplatser i centrala staden. Vi stannar även till på vår Kungsgata som är under ombyggnad, Stadsparken och Spikön, som är en del av Trollhätte kanalpark. Vandringen startar på Drottningtorget, som byggdes om 2018–2019 och bland annat uppmärksammades i tidningen Arkitektur. Promenaden är cirka 3,5 kilometer lång.
Detta innehåll är bara åtkomligt för registrerade medlemmar. Om du är medlem, var god logga in. Vill du bli medlem? Registrera dig här nedan.